Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Το ξέσπασμα του Πατριάρχη προκάλεσε την οργή των Τούρκων



Την οργή της τουρκικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επέκρινε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο κ. Βαρθολομαίος λέγοντας ότι «στην Τουρκία μας αντιμετωπίζουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», ενώ τόνισε ότι το Πατριαρχείο δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα εδάφη όπου ιδρύθηκε, «ακόμη και αν ορισμένες φορές αισθανόμαστε εσταυρωμένοι». Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι «αυτή η Εκκλησία ιδρύθηκε σε αυτά τα χώματα πριν από δεκαεφτά αιώνες», ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να τα αφήσει ποτέ. Ο κ. Βαρθολομαίος εμφανίζεται αποφασισμένος και δηλώνει: «Για εμάς εδώ είναι η συνέχεια της Ιερουσαλήμ και εξίσου ιερή γη. Προτιμάμε να παραμείνουμε εδώ, παρά το γεγονός ότι κατά διαστήματα μας σταυρώνουν».
«Επισκέφτηκα τον πρωθυπουργό (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) και πολλούς υπουργούς, εκθέτοντας τα προβλήματά μας, ζητώντας βοήθεια (για τη λύση τους)», υπενθυμίζει επισημαίνοντας ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο όσο στη συνέντευξη, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή», δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», λέει από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου