Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ένατη εκκλησία γίνεται στόχος βανδαλισμού στην Μαλαισία για την χρήση της λέξης «Αλλάχ»


Μπανγκόκ - Ένατη εκκλησία υπέστη βανδαλισμούς την Δευτέρα στη Μαλαισία σε μια σειρά εμπρηστικών επιθέσεων που έχουν προκαλέσει θρησκευτικές εντάσεις εξαιτίας της διαμάχης για τη χρήση της λέξης «Αλλάχ» από τους Χριστιανούς σε αυτήν την, ως επί το πλείστον, μουσουλμανική χώρα.


Οι επιθέσεις, που άρχισαν την Παρασκευή, ξεκίνησαν μετά από μία δικαστική απόφαση, στις 31 Δεκεμβρίου, που ανέτρεψε την απαγόρευση της κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση του «Αλλάχ» από τους Χριστιανούς. Η απόφαση αυτή έχει ανασταλεί, ενώ έχει κατατεθεί προσφυγή από την κυβέρνηση της χώρας.


Στην φωτογραφία πάνω φαίνονται στον τοίχο της Λουθηρανικής εκκλησίας ‘Good Shepherd Lutheran Church’ στο Petaling Jaya έξω από την Κουάλα Λουμπούρ, τα ίχνη από τον εμπρησμό.


Στην πάνω φωτογραφία ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak (στο κέντρο) αποχωρεί μετά την επίσκεψη του στην καμένη εκκλησία ‘Metro Tabernacle’ στην Desa Melawati στην Κουάλα Λουμπούρ.


Αν και ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός στέκεται μπροστά από αυτή τη καμένη εκκλησία κοιτώντας με αμηχανία – η πολιτική της δικής της κυβέρνησης έχει συμβάλει σε αυτή την κατάσταση – καθώς η ίδια η κυβέρνηση έχει κατάσχει Βίβλους και έχει παρενοχλήσει εκκλησίες, λόγω της χρήσης της λέξης ‘Αλλάχ’. Αλλά όταν το δικαστήριο ανέτρεψε τις ενέργειες αυτές – ο λαός στη συνέχεια απάντησε με τις καταστροφές των τοπικών εκκλησιών.


Οι διαμαρτυρίες, τις οποίες ακολούθησε γρήγορα μπαράζ εμπρησμών σε διάφορες εκκλησίες ξεκίνησε όταν, την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, επέτρεψε στη Herald, τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μαλαισία, να χρησιμοποιεί τη λέξη "Αλλάχ", δηλαδή "Θεός" στην αραβική γλώσσα.


Μη μουσουλμανικές οργανώσεις αντιτίθενται στην απαγόρευση με το αιτιολογικό ότι η λέξη "Αλλάχ" προϋπήρχε του Ισλάμ και χρησιμοποιείτο εδώ και δεκαετίες από Χριστιανούς μη ομιλούντες τη μαλαϊκή γλώσσα.


Το «Αλλάχ» είναι η κοινή ονομασία για το Θεό στις Βίβλους που είναι γραμμένες στη Μαλαισιακή γλώσσα, αλλά η κυβέρνηση και πολλές μουσουλμανικές οργανώσεις επιμένουν ότι η λέξη πρέπει να προορίζεται για χρήση μόνο από το Ισλάμ.


Μόνο μία από τις εκκλησίες έχει υποστεί σοβαρές ζημίες, και ορισμένες από τις επιθέσεις ήταν ήσσονος σημασίας. Στην επίθεση της Δευτέρας, η εκκλησία ‘Sidang Injil Borneo Church’ (Injil σημαίνει Ευαγγέλιο) στο κέντρο του Negeri Sembilan, είχε υποστεί ελαφρά φθορά, όταν η πόρτα της κάηκε, σύμφωνα με τοπικές εκθέσεις.


Κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταδίκασαν τη βία της Δευτέρας, αλλά υπερασπίστηκαν τη θέση τους, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές στην Μαλαισία από εκείνες στην γειτονική Ινδονησία ή στα αραβικά έθνη, όπου το «Αλλάχ» είναι η κοινή ονομασία για το Θεό.


«Αυτά τα εξωφρενικά περιστατικά είναι εξτρεμιστικές πράξεις και έχουν σχεδιαστεί για να αποδυναμωθεί η κοινή προσήλωση των διαφορετικών κοινοτήτων μας στην ενίσχυση της φυλετικής ενότητας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Στρατηγός Mahmood Adam.

"Δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση εδώ», είπε στους διπλωμάτες, προσθέτωντας: "να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να συγκρίνουμε τα μήλα με τα μήλα και τα πορτοκάλια με τα πορτοκάλια. Τα εδάφη μας είναι διαφορετικά από των άλλων χωρών. Οι Μαλαισιανοί εδώ είναι διαφορετικοί από άλλους λαούς. Το τοπίο εδώ είναι διαφορετικό από την Ινδονησία, ώστε δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση".


Η βία έχει δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις μεταξύ των Μαλαισιανών, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον μουσουλμάνοι και οι οποίοι αποτελούν το 60 τοις εκατό του πληθυσμού, ενώ υπάρχει κινεζική και ινδική μειονότητα, οι οποίες έχουν χριστιανούς, ινδουιστές και βουδιστές.


Η Ινδονησία είναι λιγότερο ‘διαιρεμένη’, καθώς οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 90 τοις εκατό ενός πληθυσμού 240 εκατομμυρίων κατοίκων.


Μερικοί μουσουλμάνοι στη Μαλαισία λένε ότι φοβούνται ότι οι Χριστιανοί προσπαθούν να κερδίσουν προσήλυτους χρησιμοποιώντας τη λέξη «Αλλάχ." Λένε ότι οι μουσουλμάνοι πιστών θα μπορούσαν να μπερδευτούν με τη χρήση της λέξης.


Στο ιστολόγιό της την περασμένη εβδομάδα, η αρθρογράφος Marina Mahathir, αναφέρθηκε υποτιμητικά στην άποψη αυτή λέγοντας ότι μοιάζει με "θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας."


Είπε ότι ένας ενσυνείδητος μουσουλμάνος δεν θα μπει σε μια εκκλησία, να ακούσει μια λειτουργία στα Μαλαισιακά ή στα αραβικά όπου χρησιμοποιείται η λέξη «Αλλάχ» και να νομίσει ότι βρίσκεται μέσα σε ένα τζαμί."


Οι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι περαιτέρω επιθέσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις.


Ο υπουργός τουρισμού, Ng Yen, είπε ότι οι ξένοι επισκέπτες θα μπορούσαν να φοβηθούν και να φύγουν, αν και το υπουργείο δεν έχει λάβει καμία τέτοια πληροφορία.

"Οι τουρίστες δεν θα επιλέξουν να επισκεφθούν μία χώρα στην οποία μαίνονται συγκρούσεις, ιδίως θρησκευτικές συγκρούσεις", είπε.


Σαν ένα δείγμα του πολυφυλετικού και πολυθρησκευτικού προσώπου της χώρας, η κορυφαία οργάνωση των ινδουιστών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αγρυπνία υπό το φως των κεριών σε μια εκκλησία σαν ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χριστιανική μειονότητα.


Εκκλησιαστικοί ηγέτες όμως προέτρεψαν τους ενορίτες τους να μην συμμετάσχουν στην αγρυπνία.


«Στέλνεται ένα λάθος μήνυμα σαν να βρίσκονται όλοι οι μη-μουσουλμάνοι κατά των μουσουλμάνων», είπε ο πατέρας Phillips Muthu της Εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.






από ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου