Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Αλλοδαποί οι δράστες των περισσότερων σοβαρών εγκλημάτων στην Κύπρο


Στη δημοσιότητα στοιχεία από τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας

Λευκωσία: Ενας μεγάλος αριθμός σοβαρών εγκλημάτων που διαπράττονται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπράττονται από αλλοδαπούς, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλιος Ιερωνυμίδης είπε ότι στη συνεδρία συνεχίστηκε η συζήτηση της αυτεπάγγελτης εξέτασης του θέματος ''Tα ανθρώπινα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πιθανά προβλήματα που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες από τη συγκέντρωση οικονομικών μεταναστών σε διάφορες περιοχές της Κύπρου και η ανάγκη προώθησης μέτρων άμεσης και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισής τους''.

''Είχαμε μια ενδιαφέρουσα κατάθεση στοιχείων από μέρους της Αστυνομίας, σχετικά τόσο με τα εγκλήματα, τα σοβαρά εγκλήματα που διαπράττονται στην Κύπρο όσον αφορά και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα που γίνονται στη χώρα. Δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, διότι δεν επιθυμούμε να διαφοροποιήσουμε και να υπάρξει διάκριση μεταξύ αλλοδαπών και Κυπρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τουλάχιστον ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας έχει δώσει στην Επιτροπή, διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών εγκλημάτων που διαπράττονται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπράττονται από αλλοδαπούς'', πρόσθεσε.

Το ίδιο, συνέχισε, φαίνεται να συμβαίνει και στην εμπλοκή σε ένα μεγάλο αριθμό αλλοδαπών σε σοβαρά τροχαία δυστυχήματα.

''Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Αστυνομία μας έχει δώσει κάποιους τρόπους αντιμετώπισης τουλάχιστον των θεμάτων που άπτονται της επιμόρφωσης αλλοδαπών όσον αφορά τα θέματα τροχαίας. Η Αστυνομία, με βάση τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία τα οποία υπάρχουν, προχωρεί σε μέτρα για να απαμβλύνει το θέμα τουλάχιστον της αποτροπής τροχαίων ατυχημάτων. Αυτά καταγράφονται ως εξής: διάφορα σεμινάρια για τους αλλοδαπούς, τόσο για οδηγούς αυτοκινήτων όσο για ποδηλάτες και πεζούς. Επίσης έχουν εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες φυλλάδια που αφορούν τα θέματα για την τροχαία κίνηση και την επιμόρφωση των αλλοδαπών για την τροχαία συμπεριφορά στην Κύπρο'', σημείωσε.

Ο κ. Ιερωνυμίδης είπε ότι ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι η Αστυνομία θα προχωρήσει σε περαιτέρω έκδοση φυλλαδίων σε άλλες γλώσσες, ειδικότερα σε ασιατικές, ούτως ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη τουλάχιστον από μέρους της Αστυνομίας αντιμετώπιση για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο.

''Παρά το γεγονός ότι έγιναν τρεις μέχρι στιγμής συνεδριάσεις διαφαίνεται ότι δεν έχουμε λάβει τις θέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική και η Επιτροπή θεωρεί πρέπον και επιβεβλημένο να συνεχίσει την εξέταση του θέματος, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών και τους άλλους φορείς του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να καταθέσουν πλέον με δεδομένα και ακρίβεια τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος», πρόσθεσε.

Ενόψει κάποιων καταγγελιών οι οποίες δόθηκαν από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε θέματα αλλοδαπών, συνέχισε, η Επιτροπή προτίθεται να καλέσει την Αστυνομία για συζήτηση αυτού του εξειδικευμένου θέματος και τους τρόπους αντιμετώπισης των καταγγελιών οι οποίες έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή, τις οποίες χαρακτήρισε ως «πάρα πολύ σοβαρές».

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες αυτές, ο κ. Ιερωνυμίδης αναφέρθηκε σε εγκληματικά στοιχεία για τα οποία διαφάνηκε ότι υπήρχαν καταγγελίες, προσθέτοντας ότι η Αστυνομία «δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή». Γι' αυτό, συνέχισε, «θα θέλαμε να εξετάσουμε αυτό ζήτημα και (να δούμε) πώς η Αστυνομία αντιμετώπισε αυτές τις καταγγελίες''.

''Εμείς ως Επιτροπή έχουμε συγκεκριμένη κατάθεση εγγράφων από μέρους του Βοηθού Αρχηγού, δίνοντας κάθε λεπτομέρεια για τα εγκλήματα και τα τροχαία ατυχήματα τα οποία γίνονται στην Κύπρο'', κατέληξε.


Πηγή: ΚΥΠΕ


ΠΗΓΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου