Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Βρέθηκε η σορός του Τ. Παπαδόπουλου - Είχαν ζητήσει και λύτρα οι δράστες

Επιβεβαίωση από τις εξετάσεις DNA.


Συγκλονισμένη δήλωσε η σύζυγος του Τ.Παπαδόπουλου.


Είχαν ζητήσει λύτρα οι δράστες αλλά δεν τα πήραν.


Υπάρχει σύνδεση με τα κατεχόμενα αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης.


Βαρυποινίτης πίσω από την κλοπή;


Λύτρα για την παράδοση της σορού του τέως Προέδρου της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλου ζήτησαν οι δράστες από την οικογένειά του. Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο κύπριος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν δόθηκαν οποιαδήποτε λύτρα από την οικογένεια.
Σε δηλώσεις ο κ. Λουκά είπε ότι «οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, ποιοι ευθύνονται και είναι πίσω από αυτή την πράξη και η Αστυνομία είναι αισιόδοξη ότι θα διαλευκάνει αυτή την υπόθεση».
Ερωτηθείς εάν αξιολογείται το τηλεφώνημα που έγινε χθες από τηλεφωνικό θάλαμο και που οδήγησε στην εξεύρεση της σορού, ο κ. Λουκά είπε ότι «δεν είναι μόνο αυτό που υπάρχει».

Η αστυνομία  έχει αποκλείσει το σημείο που βρέθηκε η σορός του Τ. Παπαδόπουλου
Η αστυνομία έχει αποκλείσει το σημείο που βρέθηκε η σορός του Τ. Παπαδόπουλου

Σημείωσε ότι «η Αστυνομία ουδέποτε σταμάτησε τις έρευνές της και η ομάδα που είχε συσταθεί με την εξαφάνιση της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου εργαζόταν και εργάζεται ακόμα, δεν σταμάτησε και αξιοποιούσε πληροφορίες που έπαιρνε και ναι, έχει εντοπίσει η Αστυνομία τη σορό και η κατάληξη είναι ότι πίσω από την κλοπή της ήταν τα λύτρα και δεν υπήρχε οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο».
Σε ερώτηση εάν διαβιβάστηκε από τους δράστες αίτημα προς την οικογένεια Παπαδόπουλου για την καταβολή λύτρων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε θετικά, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες δεν νομίζω να εξυπηρετούν οτιδήποτε και το μόνο που μπορεί να κάνουν είναι ζημιά στην υπόθεση». «Η πληροφορία δόθηκε στην οικογένεια, η οποία και ενημέρωσε την Αστυνομία», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς από πού πηγάζει η αισιοδοξία της Αστυνομίας για πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, ο κ. Λουκά είπε ότι «υπάρχει και άλλη μαρτυρία και δεν είναι μόνο αυτά που έχουν δημοσιευθεί και υπάρχουν και πράγματα που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθούν». Είπε, επίσης, ότι οι έρευνες δεν επεκτείνονται στο εξωτερικό, αλλά υπάρχει κάποια διασύνδεση με τα κατεχόμενα, όπως είχε δηλωθεί από πλευράς Αστυνομίας εδώ και καιρό.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος του ποσού των λύτρων που ζητήθηκαν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «δεν έχει σημασία ούτε το ποσό, ούτε ο τρόπος που ζητήθηκαν τα λύτρα και δεν νομίζω να ενδιαφέρουν κάποιο».
Από τις 4.40 το πρωί, η Αστυνομία γνωρίζει ότι η σορός που βρέθηκε χθες βράδυ στο νέο Κοιμητήριο Στροβόλου στην περιοχή Χαλεπιανές, ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.

Η σορός είχε κλαπεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009 από το Κοιμητήριο Δευτεράς, μια ημέρα πριν από το ετήσιο μνημόσυνο του.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ''έγινε ταυτοποίηση μέσω της ανάλυσης DNA και η σορός όντως ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο''.

''Είναι από τις 5 παρά 20 το πρωί που γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας Κύπρου. Εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να έχουμε τόσο σύντομα τα αποτελέσματα'', είπε ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι η σορός εντοπίστηκε χθες βράδυ μεταξύ 7 και 7.15 στο νέο Κοιμητήριο Στροβόλου στην περιοχή Χαλεπιανές στο Τσέρι. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα από πολίτη, γύρω στις 6.30 το βράδυ, τηλεφώνημα που έγινε από καρτοτηλέφωνο στην περιοχή Λαπάτσας μεταξύ Τσερί -Δευτεράς.

Το  κοιμητήριο Στροβόλου όπου βρέθηκε η σορός.
Το κοιμητήριο Στροβόλου όπου βρέθηκε η σορός.

Μετά την πληροφορία στον χώρο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς και μέλη της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, τα οποία αναγνώρισαν κάποια στοιχεία.

Οπως ανέφερε, ο κ. Κατσουνωτός έρευνες έγιναν και στον τηλεφωνικό θάλαμο που έγινε το τηλεφώνημα από τον πολίτη. Τις έρευνες διεξήγαγαν μέλη της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας του Αρχηγείου Αστυνομίας και του ΤΑΕ Λευκωσίας με βοήθεια ειδικού της CYTA σε μια προσπάθεια εντοπισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλων τεκμηρίων.

Ο κ. Κατσουνωτός απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε για τις έρευνες της Αστυνομίας, κατά πόσο στρέφονται στις Κεντρικές Φυλακές ή αν έγιναν ακόμη συλλήψεις για την υπόθεση.

''Κάποιες εξελίξεις μπορεί να ανατρέψουν τα γεγονότα γι αυτό κάνετε υπομονή'', σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε τέλος στο ΚΥΠΕ, ότι η Αστυνομία θα δώσει όλες τις πληροφορίες γύρω από την υπόθεση σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, η ώρα της οποίας θα καθοριστεί αργότερα.

Βαρυποινίτης πίσω από την κλοπή;
Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία, συνδέει την κλοπή της σορού με συγκεκριμένο βαρυποινίτη που εκτίει πολύχρονη φυλάκιση στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Το σενάριο της κλοπής της σορού από τον συγκεκριμένο βαρυποινίτη πιθανόν να συνδέεται με την απαίτησή του για απονομή χάριτος ή για μείωση της ποινή τους. Μάλιστα το σενάριο αυτό φαίνεται να ενισχύεται από μαρτυρία για ισοβίτη, που διατεινόταν στο παρελθόν ότι θα προέβαινε σε αυτού του είδους την ενέργεια.
Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, “60 Λεπτά”, ο πρώην Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Πανίκος Κυριάκου, ανέφερε ότι κατά τη θητεία του στις φυλακές, συγκεκριμένος ισοβίτης είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να κλέψει τη σορό του τέως Προέδρου Σπύρου Κυπριανού.
Θορυβημένος ο κ. Κυριάκου πήγε στο Κοιμητήριο στη Λεμεσό να ελέγξει κατά πόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανόν και διαπίστωσε ότι το εγχείρημα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του είδους του τάφου και η υπόθεση έμεινε στον αέρα. Ο συγκεκριμένος ισοβίτης έλεγε ότι στόχος του ήταν να του δοθεί χάρη και να αποφυλακιστεί ή να μειωθεί η ποινή του. Στην Κύπρο μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει χάρη ή να αποφυλακίσει κάποιον βαρυποινίτη.

Το  πρωτοσέλιδο της κυπριακής εφημερίδας "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ"
Το πρωτοσέλιδο της κυπριακής εφημερίδας "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ"


Όταν έγινε η κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Κυριάκου επικοινώνησε με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον ενημέρωσε για το παλιό περιστατικό, καθώς, όπως δήλωσε, θεώρησε ότι ήταν λογικό να κρύβεται αυτό το πρόσωπο πίσω από τη σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα λεγόμενά του και περιορίστηκε να τον ευχαριστήσει για τη συνεργασία.
«Από τις δηλώσεις αργότερα κατάλαβα ότι αυτοί θεώρησαν αδύνατον να συνέβαινε αυτό που έλεγα και έστρεφαν τις έρευνες προς άλλες κατευθύνσεις», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι θεωρεί πιθανόν κάποιος ισοβίτης να σκηνοθέτησε το περιστατικό, καθώς είναι πολύ καλά «δικτυωμένοι» με τον έξω κόσμο.

Συγκλονσιμένη η Φωτεινή Παπαδοπούλου
"Ο εντοπισμός της σορού του αγαπημένου μας Τάσσου έδωσε τέλος στο μαρτύριο, το οποίο συγκλονισμένοι βιώνουμε τους τελευταίους τρεις μήνες και επανέφερε τη γαλήνη και την ηρεμία στην οικογένειά μας," δήλωσε η σύζυγος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου.
Σε δηλώσεις στην οικία της στη Στράκα, η κ. Παπαδοπούλου ευχαρίστησε την Αστυνομία, το Ινστιτούτο Νευρολογίας, αλλά και όλους όσοι προσπάθησαν να βοηθήσουν το έργο της Αστυνομίας για εντοπισμό της σορού του τέως Προέδρου.
Ευχήθηκε, παράλληλα, όπως οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών καρποφορήσουν.



Η σύζυγος του Τάσσου Παπαδόπουλου και η κόρη του είχαν πάει στο κοιμητήριο λίγη ώρα μετά αφότου τους τηλεφώνησε η αστυνομία, προκειμένου ελέγξουν εάν πρόκειται για τη σορό του ανθρώπου τους ή όχι. Εκεί βρέθηκε πρώτο ο γιος του τέως προέδρου καθώς και ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

Η κόρη  και ο γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου φεύγοντας συγκλονισμένοι από το  Κοιμητήριο.
Η κόρη και ο γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου φεύγοντας συγκλονισμένοι από το Κοιμητήριο.


Μετά από λίγα λεπτά που ήταν στο κοιμητήριο η κόρη του τέως προέδρου, Αναστασία, βγήκε κλαίγοντας από το κοιμητήριο.

πηγή:eglimatikotita.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου