Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Γρεβενά: Συνελήφθησαν αρχαιοκάπηλοι... - Πλούσια η συλλογή τους...


Όταν είδαν τους αστυνομικούς άρχισαν να τρέχουν στο δάσος για να γλιτώσουν. Η αστυνομία πρόλαβε τον έναν από τους τρεις. Πάνω του βρέθηκαν δύο πήλινα αγγεία, ύψους 20 και 13 εκατοστών αντίστοιχα, τα οποία ανάγονται στους προχριστιανικούς χρόνους. Οι αστυνομικοί είχαν "σταμπάρει" τα 3 άτομα στην αγροτική ...
περιοχή "Πέτρα" του...
Μοναχιτίου του δήμου "Θεοδώρου Ζιάκα". Ήξεραν ότι με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων και σκαπτικών εργαλείων, έφεραν στην επιφάνεια αρχαιολογικούς θησαυρούς και οργάνωσαν επιχείρηση για τη σύλληψή τους.
Όταν είδαν και τους 3 μαζί στο ίδιο αυτοκίνητο, έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει. Εκείνος επιτάχυνε και όταν έφτασαν κοντά σε δασική έκταση, άνοιξαν τις πόρτες και άρχισαν να τρέχουν. Ο οδηγός έπεσε στα χέρια της αστυνομίας, ενώ τα άλλα 2 άτομα (41 και 42 χρονών) κατάφεραν να ξεφύγουν.
Τα δύο αγγεία που βρέθηκαν πάνω του την Πέμπτη 22 Απριλίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού. Πρόκειται για αγγεία ιδιαίτερης τέχνης, μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.
Το άτομο που συνελήφθη είναι 36 χρονών και θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Γρεβενών. Ο ανιχνευτής μετάλλων και τα σκαπτικά εργαλεία κατασχέθηκαν ενώ τα αρχαία αντικείμενα θα αποσταλούν στη Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αιανής Κοζάνης για εξέταση και φύλαξη.
Σήμερα Πααρασκευή συνελήφθη ακόμη ένας,
ο 41 χρόνων κάτοικος και αυτός Γρεβενών, ενώ σε έρευνα που έγινε στα σπίτια τους, βρέθηκαν πολλά, χάλκινα κυρίως ευρήματα, που ανήκουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην αρχαϊκή- κλασική εποχή. Οι έρευνες συνεχίζονται...

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου