Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Σκόπια: Φοβούνται για διάλυση του κράτους

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στην υπόσταση του σκοπιανού κράτους, από φωνές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η στην ουσία δεν υπάρχει η συμφωνία της Οχρίδας, έγινε αντικείμενο συζήτησης των ξένων αντιπροσωπειών στα Σκόπια. «Οι δηλώσεις που ακούσαμε ότι η Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας είναι νεκρή, ήταν η αιτία της κοινής χθεσινής δήλωσης των αποστολών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, και του ΟΑΣΕ στα Σκόπια» δήλωσε σήμερα το μεσημέρι (28 Απρ) ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέσβης Έρβαν Φουερέ (Erwan FOUÉRÉ). Σύμφωνα με αυτόν, γράφει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «makfax», η Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας είναι η μόνη εναλλακτική λύση που θα εξασφαλίζει καλές σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων σε μια προοπτική προόδου της χώρας. «Πολιτικές πλευρές που σχετίζονται με τη Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας, μας είπαν πως είναι μια νεκρή συμφωνία. Πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές δεν βοηθούν στο πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής, χωρίς να δίνονται άλλες εναλλακτικές λύσεις.»Η συμφωνία της Οχρίδας (του 2001) είναι η μόνη εναλλακτική λύση, είναι ένα σημαντικό πλαίσιο στη διατήρηση των χαρακτηριστικών της πΓΔΜ και της ενίσχυσης των διεθνικών σχέσεων μέσα στην κοινωνία, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή που απειλείται από εντάσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων της χώρας.


»Είναι επομένως σημαντικό, να καταβληθούν προσπάθειες που θα επικεντρωθούν στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας. Κι αυτό θα εξασφαλιστεί με την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων», δήλωσε ο πρέσβης της ΕΕ, Έρβαν Φουερέ.


«Να ενισχυθεί ο πολιτικό διάλογος»
Ο Φουερέ πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει ένα πρόβλημα με τον διάλογο κυρίως μεταξύ των αλβανοφώνων και των σλαβοφώνων κατοίκων της πΓΔΜ. «Ο πολιτικός διάλογος είναι, χωρίς αμφιβολία, αρκετά αδύναμος. Η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων του Κοινοβουλίου πλήττεται καθημερινά, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και δεν επιδιώκεται καν συζήτηση για αυτά. Όπως είναι το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» και πολλά παρόμοια. Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών να συζητιούνται τα θέματα αυτά στο Κοινοβούλιο ελεύθερα, για να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών, αλλά και να προωθηθούν τα συμφέροντά τους» δήλωσε ο Φουερέ. Οι θέσεις του πρέσβη της ΕΕ, όπως σημειώνει ως κατακλείδα στο δημοσίευμα του, το «maxfax», ήταν μέρος της κοινής δήλωσης των αντιπροσωπειών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ που ανακοινώθηκε σήμερα στα Σκόπια ζητώντας από την Κυβέρνηση την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου και την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου