Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Αλβανία: Κατέχει την «πρωτιά» στη διαφθορά στα Βαλκάνια. Καμιά πρόοδος στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

• «Η διάβρωση της Δημόσιας Διοίκησης και η συνεχιζόμενη δωροδοκία στους Δημόσιους τομείς, ειδικότερα στον τομέα υγείας, ανησυχούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα…». Αυτά απισημαίνει, μεταξύ άλλων, πρόσφατη Έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση στην Αλβανία (επικεφαλής Pierre Mirel). «Από διενεργηθείσα σχετική έρευνα, υπολογίζεται ότι ποσοστό 52% των Αλβανών πολιτών υποχρεούνται να δωροδοκήσουν κρατικά όργανα, προκειμένου να διεκπεραιώσουν θέματα που τους απασχολούν», σημειώνεται στην Έκθεση και υπογραμμίζεται ότι η Αλβανία έχει την «πρωτιά» στον τομέα αυτόν στα Βαλκάνια.

Δίδεται ενταύθα ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα «Φιλελευθεροποίηση». Η Επιτροπή, επικρίνει την Αλβανική Κυβέρνηση γιατί «συνεχείζει να διορίζει παρανόμως στη Δημόσια Διοίκηση ανώτερους υπαλλήλους με πολιτικά κριτήρια» και συνιστά να εφαρμόζει επακριβώς τις εν προκειμένω σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Έκθεση, το 83% των Αλβανών πολιτών, κατηγορούν τους πολιτικούς τους για την καθυστέρηση της διαδικασίας υλοποίησης των προϋποθέσεων ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνιστάται επίσης στην Αλβανική Κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά το θέμα της ανεύρεσης, προσφάτως, στα περίχωρα των Τιράνων ομαδικού τάφου, στον οποίο ετάφησαν 19 άτομα, εκτελεσθέντα από το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Η αρμόδια Επιτροπή, δεν κρίνει ικανοποιητικά τα αποτελέσματα που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια η Αλβανική Κυβέρνηση στους βασικούς τομείς λειτουργίας του κράτους και ζητά την υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσε, κατά καιρούς, ο πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα. Συγκεκριμένα στην Έκθεση τονίζεται ότι δεν σημειώθηκε καμιά εξέλιξη στους κατωτέρω τομείς:
• Δικαιώματα μειονοτήτων, πολιτιστικά δικαιώματα και προστασία των μειονοτήτων.
• Οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
• Τήρηση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι διακρίσεις στην Αλβανία σε όλους τους τομείς, μεταξύ των πολιτών, πρωτίστως της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας –και όχι μόνο- συνεχίζονται!
«Οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους αλβανούς υπηκόους» και η μη διάκριση λείπουν ή τουλάχιστον δεν γίνονται «αρκετά ορατές», σημειώνεται περαιτέρω στην Έκθεση και υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή των αντιδιαβρωτικών μέτρων πρέπει να αποτελέσει για την αλβανική κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα «διότι θα υπάρξει οπωσδήποτε δυσχέρεια στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μάστιγα αποτελεί για την αλβανική κυβέρνηση και το θέμα της εμπορίας παιδιών! Η Επιτροπή συνιστά να εξασφαλισθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την «εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής» καταπολέμησης του φαινομένου. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα πρέπει να εξετάσει και τα εξής θέματα:
• Θρησκευτικά δικαιώματα. Επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας, που είχε δεσμευθεί από το καθεστώς Χότζα.
• Παραχάραξη και οικειοποίηση της Ελληνικής Ιστορίας, κυρίως σε σχέση με την Ήπειρο. Απαράδεκτα και αυστηρά τα αναγραφόμενα στα οικεία λήματα του Εγκυκλοπεδικού Λεξικού της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών: Γιάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα… παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την χάραξη των Ελληνοαλβανικών συνόρων!!
• Απογραφή μειονοτήτων. Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκκρεμεί από… 10ετίας!
Από την Ελλάδα «περνάει» η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Ας το αντιληφθεί, επί τέλους, η αλβανική Κυβέρνηση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου