Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μόσχα: "Ο South Stream θα περάσει από την Ρουμανία αντί Βουλγαρίας και Ελλάδας"!

ImageΤην εναλλακτική χάραξη του South Stream μέσω Ρουμανίας, εξήγγειλλε ουσιαστικά πριν λίγες ώρες η Μόσχα: "Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδια για τον αγωγό South Stream, ακόμη και αν η Βουλγαρία αποσύρει τη συμμετοχή της", δήλωσε ο πρόεδρος του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και πρώην πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ. Η εξέλιξη αυτή αφήνει εκτός νυμφώνος, εκτός Βουλγαρίας, φυσικά και την Ελλάδα, τις δύο κυβερνήσεις των οποίων η Μόσχα θεωρεί ως "εξαιρετικά ευήκοες" στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον. Έτσι μέσα σε εννέα μήνες η Ελλάδα κινδυνεύει να απαλειφθεί άμεσα και πλήρως από τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης! 
"Έχουμε εναλλακτικές λύσεις και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, θα υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση", δήλωσε στο περιθώριο εκδήλωσης στη Σοφια, στέλνοντας μήνυμα στη βουλγαρική κυβέρνηση. "Οι σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Ρωσία δεν πρέπει να καταστούν όμηροι των πρόσκαιρων συμφερόντων της κυβέρνησης", πρόσθεσε.
Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι η εναλλακτική λύση αφορά στη διέλευση του αγωγού από τη Ρουμανία, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού ο South Stream θα ξεκινά από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ και θα καταλήγει στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Με την παραπάνω φράση ο Γ.Πριμακόφ, ουσιαστικά επιβεβαιώνει το δημοσίευμα (πρακτικά, παγκόσμια αποκλειστικότητα) του defencenet.gr της 14ης Νοεμβρίου 2009 σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα προχώρησε σε εναλλακτική χάραξη μέσω της Ρουμανίας, ενώ δεν αποκλείει και την χάραξη μέσω Τουρκίας και Ελλάδος. Η δεύτερη εκδοχή είναι "το μη χείρον βέλτιστον", αλλά οπωσδήποτε θα είμαστε στρατηγικά εξαρτημένοι από την Άγκυρα.
Τότε γράφαμε ότι "Μία εξέλιξη που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποβεί αρνητική για την ελληνική διαπραγματευτική θέση (ειδικά μετά τους πάσης φύσεως εγχώριους "λεονταρισμούς" κατά των αγωγών) σε ότι αφορά τον South Stream, αλλά και όλο το πλέγμα των ελληνορωσικών σχέσεων, συνέβη πριν από λίγες ώρες:
Η Σλοβενία υπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνία για να συμμετάσχει στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο Νόβο Ογκάρεβο, στην περιοχή της Μόσχας.
Με δεδομένη την συμμετοχή της Σερβίας, αν στον South Stream συμμετάσχει τελικά και η Ρουμανία - όλα δείχνουν ότι η ρουμανική συμμετοχή θα γίνει δεκτή από την Ρωσία - τότε η Βουλγαρία και η Ελλάδα, θα μπορούσαν να χάσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα, αφού ο αγωγός από τον Εύξεινο Πόντο, διαμέσου Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας θα έφτανε με πολύ οικονομικότερο τρόπο (χερσαίος αντί θαλάσσιος αγωγός) στην αγορά της Ιταλίας απ'ότι μέσω Ελλάδας, Ιονίου και Αδριατικής Θάλασσας. Η Κροατία έχει ζητήσει επίσης να συμπεριληφθεί στο σχέδιο της πορείας του αγωγού".
Η απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει σε εναλλακτική χάραξη έχει ιδιαίτερη αξία αν θεωρήσουμε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Μπόϊκο Μπορίσοφ δεν έχει φέρει καμία αντίρρηση στον South Stream: Πιθανότατα οι Ρώσοι ωθούν εκτός South Stream, Βουλγαρία και Ελλάδα!.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου