Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Προς πλήρη επαγγελματοποίηση οι τουρκικές Ε.Δ. - Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές Ε.Δ. στο ΝΑΤΟ

Από την 1η Οκτωβρίου 2010 μειώνεται η στρατιωτική θητεία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) κατεβαίνοντας στους 9 μήνες από τους 15 μήνες που είναι σήμερα για τους κληρωτούς και 12 μήνες για τους έφεδρους αξιωματικούς. Η μείωση αυτή της θητείας οφείλεται στην πίεση από την κοινή γνώμη που έχει δημιουργηθεί λόγω των απωλειών κληρωτών στο Κουρδιστάν και κατά δεύτερον γιατί πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων τους που τώρα είναι αρκετά δυσκίνητες με τον τεράστιο αριθμό των 610.000 ανδρών (με την Στρατοχωροφυλακή, χωρίς την Ακτοφυλακή).
Υπολογίζεται ότι η μείωση του συνολικού αριθμού θα φτάσει περίπου στις 60.000 άνδρες.
Πρώτα από όλα ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν σε ηλικία στράτευσης στην Τουρκία ανέρχεται σε 1.054.750 (!) και δεύτερο και πιο σημαντικό η νέα τάση στις ΤΕΔ είναι η αύξηση των επαγγελματιών στρατιωτών. Σύμφωνα με ένα σχέδιο που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια σε πρώτη φάση θα επανδρωθούν πλήρως από επαγγελματίες στρατιώτες οι 6 Ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν κατά κόρον του μαχητές του PKK.

Στόχος είναι η πρόσληψη 20.000 ανδρών για αυτές τις Ταξιαρχίες επιτρέποντας έτσι στην στρατιωτική ηγεσία να μπορεί να πραγματοποιεί ακόμα πιο δύσκολες και επικίνδυνες επιχειρήσεις κατά του PKK αφού δεν θα υπάρχει το φαινόμενο της αποδοκιμασίας των γονέων των κληρωτών που έχασαν τα παιδιά τους στις μάχες με το PKK.
Σταδιακά η τουρκική στρατιωτική ηγεσία θα οδηγήσει τις ΤΕΔ στην εποχή της επαγγελματοποίησης του στρατεύματος, αυξάνοντας κατακόρυφα την απόδοση και την αποτελεσματικότητα τους, χωρίς να ανησυχεί για περιορισμούς και πιθανές λαϊκές αντιδράσεις από τις απώλειες στρατιωτών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατά το πρόσφατο παράδειγμα με τις αιματηρές επιθέσεις του PKK στα φυλάκια του Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου