Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η έντονη παρουσία του oυαχαμπισμού στα Δυτικά Βαλκάνια

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις Αρχές Ασφαλείας των βαλκανικών χωρών η έντονη παρουσία του oυαχαμπισμού στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στα Σκόπια, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Κροατία και το Μαυροβούνιο.
Οι δηλώσεις αυτές προέρχονται από τον διευθυντή της Αστυνομίας της Βοσνίας ο οποίος κατά τη διάρκεια της διάσκεψης με θέμα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Οχρίδα προέβη σε αυτή την τοποθέτηση. 
Ο Ουαχαμπισμός είναι μια συντηρητική σουνιτική ισλαμική σέκτα και βασίζεται στην ιδεολογία του Μωάμεθ ιμπν Αμπντ-αλ-Ουαχάμπ. Η συγκεκριμένα ισλαμική σέκτα αποτελεί την επίσημη θρησκεία στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυριότερες περιοχές στις οποίες παρουσιάζεται έντονη η παρουσία των ουαχαμπιστών είναι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Σαντζάκ της Σερβίας, στο Κοσσυφοπέδιο στις βόρειοδυτικές περιοχές των Σκοπίων, στο Μαυροβούνιο και στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο διευθυντής της Κροατικής Αστυνομίας, στην ίδια διάσκεψη τόνισε ότι το πρόβλημα των ουαχαμπιστικών ομάδων θα επεκταθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε περισσότερες μουσουλμανικές περιοχές στα Βαλκάνια επισημαίνοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του διευθυντής δημόσιας ασφάλειας των Σκοπίων, ο οποίος δήλωσε ότι είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες των ουαχαμπιστών στα Σκόπια, αλλά δεν έχουν αξιολογηθεί ως εγκληματικές μέχρι τώρα, ώστε να θέτουν σε κίνδυνο της ασφάλεια της χώρας.
Επεσήμανε όμως ότι το πρόβλημα των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων πιθανόν να δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα με την Αλβανία και τη Βουλγαρία τα Σκόπια δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω των κοινών περιπολιών.
Πάντως εκτίμηση των παρευρισκομένων είναι ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν αναγνωρίζει σύνορα ενώ στο μέλλον το βασικό πρόβλημα των χωρών που έχουν μουσουλμανικό πληθυσμό θα είναι ο ουαχαμπισμός.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου