Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Σιγήν ιχθύος για την αιγιαλίτιδα ζώνη τηρούν Ελλάδα και Τουρκία

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας σημειώνουν πρόοδο, δήλωσαν ο ΥΦΥΠΕΞ της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης και ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς αποφεύγοντας να σχολιάσουν δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, πως οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε λύση όσον αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη.
Σύμφωνα με την αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Τoday’s Zaman, η συνάντηση των δύο έγινε στην Αγκυρα, όπου ο κ. Κουβέλης συμμετείχε στην επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών της 4ης Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Τουρκίας.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που να μην μπορεί να επιλυθεί. Με καλή θέληση, ειλικρίνεια και θάρρος μπορούμε εύκολα να επιλύσουμε τα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μπαγίς.

Κληθείς να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία επίκειται λύση των διενέξεων στο Αιγαίο, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι χάρη στις προσπάθειες των πρωθυπουργών των δύο χωρών έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα δημοσιοποιηθούν όταν έρθει η ώρα». Ωστόσο, είπε, σημειώθηκε πρόοδος.
«Θα ήταν καλύτερα να μην σχολιάσουμε δηλώσεις που προέρχονται από ανεπίσημες πηγές για το θέμα. Οι αρμόδιες αρχές έχουν εντατικοποιήσει τη συνεργασία και τις επαφές τους, αποσκοπώντας στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ελληνας ΥΦΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα που επικαλείται δήλωση του κ. Κουβέλη, η ανάπτυξη των σχέσεων στον οικονομικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών θα συμβάλει αποφασιστικά στην βελτίωση των πολιτικών σχέσεων. Στόχος, είπε, είναι η άρση των εμποδίων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Κουβέλης, δήλωσε στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Forum στην Κωνσταντινούπολη ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν πραγματοποιήσει ήδη επενδύσεις αξίας 5 δισ. ευρώ στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις.
Παράλληλα, τόνισε ότι και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εξάλλου, η πολιτική της Ελλάδας προκειμένου να ξεπεραστεί η παρούσα οικονομική κρίση, θέτει ως στόχο την ανάπτυξή τους. Ο Ελληνας Υφυπουργός εξήρε τη σημασία της υπογραφής του πρωτοκόλλου με την Τουρκία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στη σημασία της αξιοποίησης των φυσικών πόρων των δύο κρατών και στη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού και των κατασκευών και τόνισε ότι η αξία των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έχει ανέλθει την τελευταία δεκαετία στα 3,5 δις δολ. από 1 δις δολ. Επιπλέον, ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου είπε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες εκατέρωθεν θα λυθούν άμεσα.Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται ότι η αξία των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ανερχόταν στα 3,5 δις δολ. το 2008, το 2009 μειώθηκε στα 2.8 δις δολάρια.

Πηγή

το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου