Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το δολάριο «εξομαλύνει» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο...

Στο περιθώριο της Διακρατικής Σύσκεψης «Πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο», πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ των Παπανδρέου – Ερντογάν. Τα δημοσιεύματα φέρουν τους δυο Πρωθυπουργούς να αναπτύσσουν στενές προσωπικές σχέσεις, εφόσον αποκαλούν ο ένας τον άλλο «φίλο», ενώ καλλιεργείται εκ νέου ο μύθος της «προσωπικής χημείας» των δύο ηγετών (πόσες αφορές ακούσαμε τα παραμύθια περί χημείας μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ...).

Κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, ο Παπανδρέου θυμήθηκε τα τουρκοζεϊμπέκικα, που χόρευε κάτω από τα χειροκροτήματα του Ισμαήλ Τζεμ το καλοκαίρι του 2001. Ως γνωστόν, η τότε Πασοκική ελληνοτουρκική προσέγγιση οδήγησε στη διαμόρφωση του σχ. Ανάν και την απροκάλυπτη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης Σημίτη στη δια του σχ. Ανάν ομοσπονδοποίηση της Κύπρου. Όμως, οφείλουμε να γράψουμε πως οι ελληνοτουρκικές «προσωπικές χημείες», έχουν και γαλάζιο χρώμα, αφού ως γνωστόν, οι Καραμανλής και Ερντογάν «συγγένεψαν» το Σεπτέμβρη του 2007 με την κουμπαριά τους, κατά το γάμο της Τουρκάλας κόρης του Ερντογάν...


Τα «φιλαράκια» Παπανδρέου και Ερντογάν επεξεργάζονται σήμερα, την «ελληνοτουρκική φιλία», με βασικό γνώμονα... την αύξηση των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών (το 2008 έφτασαν τα 3,5 δις δολάρια και το 2009 τα 2,7 δις – πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης). Σε αυτη τη λογική, ο Παπανδρέου κινείται στη συμφωνία να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους τουρίστες. Ήδη, οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο φτάνουν τις 50 συναντήσεις, και όπως ισχυρίζονται, φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα...

Όσον αφορά αυτό καθ’ εαυτό το Αιγαίο, «το σενάριο που παίζει» είναι η ελληνική επέκταση μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες μόνο περιοχές, καθώς στα νησιά θα είναι περιορισμένα. Βάσει αυτού του σεναρίου, η Ελλάδα θα ελέγχει λιγότερο του 80% του Αιγαίου.

Αμερικανικός ο δάκτυλος στην ελληνοτουρκική «προσέγγιση»
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προωθούν την «εξομάλυνση» των σχέσεων στο Αιγαίο, προκειμένου να αποκατασταθεί η αποτελεσματική λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας. Ως προς τούτο, σχετική κινητικότητα ανέλαβε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν. Επίσης, τη μεθεπόμενη βδομάδα, ο αν. Υπουργός Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, κ. Βέρσμπαου, για το θέμα του Αιγαίου.

Kαι το Κυπριακό;
Η Κύπρος μας χαρακτηρίζεται ως το «αγκάθι» των υποστηρικτών της Ελληνοτουρκικής φιλίας. Δυστυχώς, η (σχεδόν διαχρονική) ελλαδική υποταγή στο Σουλτάνο της Μεσογείου, έχει εντάξει την Κύπρο στα πλαίσια της Νατοϊκής ελληνοτουρκικής προσέγγισης, και όχι το αντίθετο: Το εθνικό κέντρο να εντάξει την εξωτερική της πολιτική, στη βάση της τουρκικής κατοχής ελληνικού εδάφους από την Τουρκία, και να επανακαθορίσει τη στάση της με πιο αξιοπρεπείς όρους.

Η «Αιγαιακή λύση» δεν αποτελεί ανεξάρτητο σημείο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συνδέεται άμεσα με την ψευδοεπαναπροσέγγιση των Ελλήνων θυμάτων της Κύπρου με τους Τούρκους κατακτητές και τους παρανομούντες Τ/κύπριους, ητοι με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Και ασφαλώς, το τρίγωνο θα συμπληρωθεί με την κατά τα κυπριακά πρότυπα διχοτόμηση της Θράκης (ως προς τούτο υπομονεύει –ανενόχλητα-το τουρκικό Προξενείο της Θράκης την ελληνική κυριαρχία).

Τελευταία αποκαρδιωτική κατάληξη από κυπριακής πλευράς, ήταν η ακύρωση της άσκησης «Νικηφόρος», για να μήν ενοχληθεί ο Έρογλου και οι καημένοι οι Τ/κύπριοι και οι έποικοι και μας χαρακτηρίσουν οι ξένοι απορριπτικούς-επιθετικούς.

Η πανεθνική αντίληψη της Απελευθέρωσης έχει τσαλαπατηθεί από την επιδρομή των (νεο)Κυπρίων και υποταγμένων Αθηναίων Ναινέκων.

Όμως, η ελληνική καρδιά της Κύπρου πρέπει να παραμείνει ζωντανή. Ο Χριστόφιας θα περάσει, το καθεστώς του θα πέσει, η ροή θα αλλάξει. Η μαγιά της Απελευθέρωσης, πρέπει να κρατηθεί, έστω από τους λίγους σήμερα.

Αύριο, θα ακολουθήσουν και οι άλλοι...


WWW.APOELLAS.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου