Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η Νεολαία της Κύπρου μας στο πεζοδρόμιο

121110-kypros0Αντικατοχικές εκδηλώσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία

Περίοδος ιδιαίτερων δραστηριοτήτων φαίνεται ότι είναι το φθινόπωρο για την ελληνοκυπριακή νεολαία, που αγωνίζεται όπως αποδεικνύει σε πολλά μέτωπα. Ας ξεκινήσουμε με μια σημαντική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο τέλος του Οκτώβρη, στο Λονδίνο και οργανώθηκε από το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 23 Οκτωβρίου λοιπόν, μία ομάδα ακτιβιστών του Μετώπου βρέθηκε έξω από το Βρετανικό Μουσείο, για να διαμαρτυρηθεί, ζητώντας την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην χώρα μας, στα πλαίσια της εκστρατείας "Bring Them Back". Όπως γράφουν οι ίδιοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, αυτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού ο κόσμος την αγκάλιασε και έδωσε δυναμικά το «παρών» του. Ενημερωμένοι οι επισκέπτες, από μέλη του ΜΕΤΩΠΟΥ που διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια έξω από το μουσείο για τα γλυπτά του Παρθενώνα και για την εκστρατεία ‘Bring Them Back', εισέρχονταν στο προαύλιο του μουσείου και αντίκριζαν τους διαδηλωτές και συνάμα την πραγματικότητα: ο ελληνικός πολιτισμός είναι η περηφάνια των Ελλήνων και δίκαια οι Έλληνες διαμαρτύρονται για την κλοπή της περηφάνιας τους.
Από την ηγεσία του Μετώπου, επιδόθηκε ψήφισμα προς τις αρμόδιες αρχές του Βρετανικού Μουσείου, απαιτώντας την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και αναλύοντας και καταρρίπτοντας τα φτηνά επιχειρήματα τους περί προστασίας των γλυπτών. Η εκστρατεία "Bring Them Back" είναι μια διαδικτυακή προσπάθεια κινητοποίησης, σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην χώρα μας, που έχει δημιουργηθεί από νέους ανθρώπους και στα πλαίσια της οποίας υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση.

Κινητοποιήσεις για την καταδίκη του Ψευδοκράτους

Τα μάρμαρα όμως του Παρθενώνα, δεν είναι το μοναδικό ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι Κύπριοι φοιτητές. Όπως είναι φυσικό, αυτό που τους "καίει" περισσότερο από όλα είναι το ζήτημα της κατοχής του 50% της πατρίδος τους από την Τουρκία. Κάτι που δεν χάνουν ευκαιρία να αναδεικνύουν συνεχώς με κάθε είδους εκδηλώσεις. Έτσι και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν χώρα μια σειρά από αντικατοχικές εκδηλώσεις. Στην Αθήνα υπάρχουν δύο σημαντικές εκδηλώσεις, την Κυριακή 14 και την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.
Η πρώτη διοργανώνεται στο οίκημα του ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ (Παιανίας 5-7, Ζωγράφου) την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στις 8 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι ηρωικές δασκάλες Ελένη Φωκά και Χαρά Νικοπούλου.
Η δεύτερη είναι η καθιερωμένη αντικατοχική πορεία που διοργανώνει η ΕΦΕΚ Αθήνας. Το ΔΡΑΣΙΣ- ΚΕΣ θα συμμετάσχει και καλεί σε προσυγκέντρωση την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο οίκημά του. Με ανακοίνωσή του καλεί τον κόσμο να πορευτεί μαζί τους για να περάσει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα πως ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν ξεχνά. Ενώ αναφέρει: "Ας τους δώσουμε να καταλάβουν πως η αντιομοσπονδιακή φωνή δεν θα σταματήσει, όσο και αν την πολεμούν, όσο κι αν θέλουν να την κάνουν να σωπάσει." Εκδήλωση διαμαρτυρίας όμως οργανώνει και το Μέτωπο στο Λονδίνο, έξω από την τουρκική Πρεσβεία στις έξι και μισή το απόγευμα της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ενώ αντίστοιχες, ποικίλου ύφους διαδηλώσεις και εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου