Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αίγυπτος: Κόπτες διαμαρτύρονται που η κυβέρνηση τους εμποδίζει να κτίσουν Εκκλησία. Ένας νεκρός


Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν καθώς εκατοντάδες ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΟΠΤΕΣ διαδηλωτές αντιπαρατάχθηκαν με την Αιγυπτιακή Αστυνομία μετά την απόρριψη αιτήσεως τους για την ανέγερση εκκλησίας .
Το Al Jazeera μεταδίδει ότι ο Χριστιανός διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυρά των Δυνάμεων Ασφαλείας.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από ένα Δημοτικό κτήριο στο προάστιο του Καϊρου ΓΚΙΖΑ όταν οι αρχές σταμάτησαν τις εργασίες ανέγερσης Εκκλησίας επικαλούμενες ότι η Χριστιανική κοινότητα παραβίασε την πολεοδομική άδεια.
Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις Αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες ανταπέδωσαν με καπνογόνα (και πέτρες!) για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Πηγές αναφέρουν ότι 93 διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Περίπου 15 διαδηλωτές καθώς και 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής.
Ο Samuel Ibrahim ένας από τους διαδηλωτές ανέφερε στο πρακτορείο REUTERS «Κοιτάξτε μας, πετάει πέτρες αυτή η κυβέρνηση και όλα αυτά για ΜΙΑ εκκλησία, σε κάθε δρόμο υπάρχει ένα Τζαμί και σε κάθε Εκκλησία δίπλα επίσης».
Οι Χριστιανοί αποτελούν το περίπου το 10% από τα 79 εκατομμύρια του πληθυσμού της Αιγύπτου και συχνά διαμαρτύρονται για θρησκευτικό διαχωρισμό από τους Μουσουλμάνους.
Οι άδειες ανέγερσης Εκκλησιών είναι συχνά πεδίο τριβής, καθώς οι Χριστιανοί επικαλούνται ότι δεν τους εγκρίνονται με την ίδια άνεση που έχουν οι Μουσουλμάνοι.
«Δεν είχαν την νόμιμη άδεια , αλλά άδεια για κοινωνικό κέντρο, είμαι έτοιμος να τους βοηθήσω να πάρουν την σωστή άδεια δήλωσε ο κυβερνήτης της ΓΚΙΖΑ Sayyed Abdel-Aziz.
Η κοπτική κοινότητα στην Αίγυπτο λέει ότι οι αρχές διστάζουν να εγκρίνουν άδειες για την οικοδόμηση εκκλησιών, οι οποίες λένε είναι απαραίτητες να χωρέσουν τον αυξανόμενο αριθμό των πιστών.
Ένας τρόπος για να διαφεύγουν τους κανόνες είναι να αποκτήσουν άδεια για χριστιανικό κέντρο παροχής υπηρεσιών, το οποίο στη συνέχεια το μετατρέπουν σε εκκλησία.
Ο Medhat Kalada, επικεφαλής της οργάνωσης των Ηνωμένων Κοπτών, που εδρεύει στη Γενεύη, είπε ότι η κυβέρνηση έχει «δύο μέτρα και σταθμά» με πολύπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται για την κατασκευή των εκκλησιών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ευκολία που υπάρχει για το κτίσιμο τζαμιών.
"Η κυβέρνηση κάνει διακρίσεις κατά των Χριστιανών Όταν πρόκειται για την οικοδόμηση εκκλησιών", είπε. Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι χριστιανοί απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους μουσουλμάνους.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι επιθέσεις κατά των Κοπτών βρίσκονται σε άνοδο, γεγονός που υπογραμμίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις χρόνιες θρησκευτικές εντάσεις σε μια κοινωνία όπου ο (ισλαμικός) θρησκευτικός ριζοσπαστισμός κερδίζει έδαφος.
Την περασμένη εβδομάδα, μουσουλμάνοι στη νότια Αίγυπτο έβαλαν φωτιά σε 10 σπίτια που ανήκουν σε χριστιανούς, μετά από φήμες ότι ένας Κόπτες είχε σχέση με μια μουσουλμάνα κοπέλα.
Πέρυσι στη Κένα, επίσης στο νότο, ένας Κόπτης κατηγορήθηκε για βιασμό 12χρονης μουσουλμάνας. Η εικαζόμενη πράξη είχε σαν αποτέλεσμα τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες από τη μουσουλμανική κοινότητα και την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο θρησκευτικών ομάδων, η οποία κορυφώθηκε με τη δολοφονία έξι Κοπτών και ενός φύλακα μουσουλμάνου σε μια εκκλησία στις 6 Ιανουαρίου. (Δες άρθρο ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΕΔΩ).
Δείτε ΕΔΩ το βίντεο με την νεαρή Αιγύπτια χριστιανή στο τέλος, να λέει: «Αυτοί μπορούν να κτίσουν τζαμί αμέσως όποτε θέλουν, ενώ εμείς δεν μπορούμε. Κι όμως εδώ είναι η χώρα μας, εδώ γεννηθήκαμε είμαστε Αιγύπτιοι. ¨Οπως είπε ο Μουμπάρακ Μουσουλμάνοι και χριστιανοί είναι μία χώρα».
Άλλο βίντεο ΕΔΩ.
Δείτε εδώ ένα ερασιτεχνικό βίντεο με τους αστυνομικούς να εκτοξεύουν πέτρες κατά των χριστιανών!

 
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές : ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου