Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Οι Αλβανοτσάμηδες και η «συγγνώμη»

Η διπλωματίας μας δείχνει πως εθίστηκε στις παραχωρήσεις άνευ ανταλλάγματος

Σε διάσκεψη του «Ινστιτούτου Μελετών για τους Τσάμηδες» στα Τίρανα, προβλήθηκαν θέσεις που προϊδεάζουν για όσα αναμένονται να συμβούν και που δείχνουν την ανεπάρκεια της διπλωματίας μας, που εθίστηκε στις παραχωρήσεις άνευ ....
ανταλλάγματος. Ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων (PDU), κ. Σπετίμ Ίντριζι, αφενός απαίτησε από την Ελλάδα να ζητήσει συγγνώμη (!), αφετέρου μας ενημέρωσε ότι θα κινηθούν οι μηχανισμοί για απόκτηση δικαιώματος αποζημιώσεων στα θύματα της «γενοκτονίας που είχαν οργανώσει ακροδεξιοί», καθώς και για «τις περιουσίες των Τσάμηδων που κατέφυγαν στην Αλβανία».
Με την ίδια διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων συνέχισε και ο Αλβανός ιστορικός κ. Beqir Meta. «Η αλβανική κυβέρνηση παρείχε το σύνολο των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, χωρίς ποτέ να ζητήσει αντάλλαγμα από την ελληνική κυβέρνηση, έστω για ένα μικρό αίτημα των Τσάμηδων της Αλβανίας», είπε.

Όλα αυτά δεν πρέπει να τα παίρνουμε αψήφιστα. Από το τέλος της εβδομάδος οι Αλβανοτσάμηδες θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς βίζα. Ανήγγειλαν δε ότι τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιήσουν στην Ηγουμενίτσα τις ετήσιες εκδηλώσεις τους! Όλα αυτά έχουν την επίσημη υποστήριξη της αλβανικής πολιτείας, ενώ δεν την είχαν επί κομμουνιστικού καθεστώτος, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλλογλου, σε Ημερίδα που έγινε προ καιρού στο Πάντειο.
Ο κ. Τέλλογλου δημοσιοποίησε μια συζήτηση που είχε με τον Αλβανό π. πρόεδρο Αλία, ο οποίος του είχε εκμυστηρευθεί πως ο Εμβέρ Χότζα και οι κομμουνιστές Αλβανοί αντιμετώπισαν τους Τσάμηδες ως δωσίλογους, καταδικασμένους από την ελληνική δικαιοσύνη και την συμμαχική κοινή γνώμη.
Είναι γνωστό βέβαια ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της μεταπολεμικής Αλβανίας δεν αναγνώριζε ύπαρξη ζητήματος Τσάμηδων, εκτόπισε πολλούς από αυτούς στα βόρεια της χώρας και εκτέλεσε κάποιους επώνυμους. Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά το 1990, όταν ισχυρά εξωθεσμικά κέντρα ανέλαβαν να επανακαθορίσουν τα σύνορα των Βαλκανίων και μέσω Ιδρυμάτων ενισχύουν ομάδες έξαλλων Σλάβων ή Αλβανών, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως όχημα των επιδιώξεών τους.
Στην ίδια Ημερίδα, εισηγήτρια ήταν και η ιστορικός κ. Ελ. Μαντά, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου Αίμου. Υποστήριξε ότι «οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας δεν έχαναν ευκαιρία για να βλάψουν τον ελληνικό λαό και τη χώρα που τους φιλοξενούσε. Ιδιαίτερα κατά το 1942, όταν σχημάτισαν την K.S.I.L.I.A. (Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοίκησης) με 14 γερμανοντυμένα τάγματα για να επιτύχουν την εξολόθρευση των Ελλήνων της περιοχής». Άλλωστε υπάρχουν περισσότερες από 1.000 καταδίκες -ερήμην- από τα ελληνικά δικαστήρια, και τους αφαιρέθηκε φυσικά η ιθαγένεια, οι δε περιουσίες τους περιήλθαν στην κυριότητα του ελληνικού κράτους.
Ομολογώ, ότι ήταν ευχάριστη έκπληξη η τοποθέτηση του δημοσιογράφου κ. Τάσου Τέλλογλου, διότι εκείνη την εποχή οι πληροφορίες τον έφεραν να αναλαμβάνει τη ραδιοφωνία του Κοσσυφοπεδίου. Διαβεβαίωσε ότι, στην πραγματικότητα, με την Τσαμουριά «απασχολείται μόνο μια μικρή ομάδα απογόνων των εξορισθέντων δωσίλογων, που αποβλέπει σε άμεσα οικονομικά οφέλη με την καταβολή κάποιων αποζημιώσεων από την ελληνική κυβέρνηση».
Χρησιμοποίησε δε την ίδια επιχειρηματολογία με μας, όταν αναφερθήκαμε στο χθεσινό μας σημείωμα, στο Ημερολόγιο του Τσιάνο: «Αν αύριο το πρωί η Ελλάδα τους έδινε από μια επιταγή με ένα σεβαστό ποσόν, θα έπαυαν να φωνασκούν». Αν γινόταν βέβαια αυτό επίσημα, θα ήταν σαν να αναγνωρίζει η Ελλάδα τα προβαλλόμενα «δικαιώματά» τους. Αλλά, «κάτω από το τραπέζι» πολλά γίνονται.
Δεν είναι όμως αυτή πρόταση κατάλληλη για την περίπτωση, για μια χώρα που θέλει να λέγει ότι υπηρετεί την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των πολιτών της. Πολύ δε περισσότερο, όταν πριν από λίγα μόλις χρόνια ήθελε να μας πείσει ότι αποτελεί την «ατμομηχανή των Βαλκανίων».


NEWSN.WORDPRESS.COM
 
το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου