Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Τουρκοπαζαρέματα από τον Εγκεμέν Μπαγίς

Η συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς στην εφημερίδα «Σημερινή», μας αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις της χώρας του για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο Μπαγίς είπε τα εξής:

1. «Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε. δεν πέρνα από την Κύπρο, αφού μετά από όλα όσα έχει κάνει, δεν ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα και μπορεί και χωρίς την Ε.Ε.».

Μετά από μια τέτοια δήλωση είναι πολύ λογικό να αναρωτηθεί κανείς πώς γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη, η Άγκυρα να αλλάζει τα δεδομένα. Αν όντως δεν ενδιαφέρεται για την ένταξη της, γιατί δεν αποσύρει την υποψηφιότητα της; Είναι εύλογο λοιπόν το συμπέρασμα πως τέτοιου είδους δηλώσεις δεν είναι τίποτα άλλο, παρά δηλώσεις εντυπωσιασμού και επίδειξης δυνάμης, όχι μόνο προς τους Κυπρίους, αλλά και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Αυτή ήταν πάντα η αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας, να θολώνει τα νερά και να παραπλανεί, προσποιούμενη πως αλλάζει πολιτικούς στόχους συνεχώς.



Με τη δήλωση πως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν περνάει από την Κύπρο, αποσαφηνίζει τους στόχους της τουρκικής πολιτικής: Να απαλλαχτεί από το βάρος των εγκλημάτων, που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει στην Κύπρο και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει πως είναι βολεμένη με το status quo που επικρατεί στο νησί. Παράλληλα, αμετακίνητος στόχος της είναι η αναγνώριση της «Τ.Δ.Β.Κ».
Αυτό άλλωστε υποδηλώνεται με τις παρακάτω θέσεις του:

2. «Το άνοιγμα των τούρκικων λιμανιών και αεροδρομίων για ε/κ πλοία και αεροσκάφη θα γίνει μόνο με την ταυτόχρονη έναρξη εμπορικών συναλλαγών της «Τ.Δ.Β.Κ» με την Ε.Ε.».

Με τα λόγια αυτά, ο Μπαγίς εξισώνει την Κυπριακή Δημοκρατία με το παράνομο κράτος, που έχει δημιουργηθεί στα κατεχόμενα μετά από την εισβολή της χώρας του και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας από τα Τούρκικα στρατεύματα. Αυτό αποτελεί προϊόν και της ελληνοκυπριακής πολιτικής, αφού όταν πρώτοι εμείς οι ίδιοι υποβιβάζουμε το Κυπριακό σε «δικοινοτικό πρόβλημα», όχι μόνο δεν υποχρεώνουμε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων μας δικαιωμάτων, αλλά την ίδια στιγμή την αποενοχοποιούμε από τα εγκλήματα που διαπράττει!

3. Τελειώνοντας τη συνέντευξη του, ο Τούρκος υπουργός έριξε και ένα μεγάλο χαστούκι στην ελλαδική πολιτική ηγεσία, αφού κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Παπανδρέου, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν μπορούν να ομαλοποιηθούν, χωρίς λύση στο Κυπριακό αυτός διερωτήθηκε: «μήπως σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι ανώμαλες;»...

Πραγματικά, δε θα έλεγε κανείς πως ο σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών είναι ανώμαλες μετά από τα τελευταία γεγονότα: Τα πήγαινε - έλα του Ερντογάν στην Αθήνα, τη συνεχή προβολή τούρκικων σήριαλ και ηθοποιών από μεγάλο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης, τη διαφήμιση των Τούρκικων αερογραμμών άλλα και της ...«Istanbul» ως ιδανικού προορισμού για διακοπές, αλήθεια, δε δείχνουν τις δύο χώρες να είναι και στα μαχαίρια...

Ως εκ τούτου τέτοιες δηλώσεις του Ελλαδίτη πρωθυπουργού, δε νομίζω πως ασκούν οποιαδήποτε πίεση στην Άγκυρα για να λύσει το Κυπριακό. Κι ας προκαλεί η Τουρκία την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, ας ζητούν τουρκική αυτονομία στη Θράκη, κι ας καταληστεύουν οι Τούρκοι έποικοι τις ελληνικές περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο...


Αυτά από τους Τούρκους. Πώς αντιδρά η Κυπριακή Δημοκρατία του κ. Χριστόφια;

Συνεχίζει ακάθεκτη τις δικοινοτικές συνομιλίες, εξισώνοντας τον παράνομο Αττιλάρχη Έρογλου με το δημοκρατικά εκλελεγμένο πρόεδρο της Κ.Δ., αφήνοντας την Τουρκία, που είναι η μόνη υπαίτια για την παρούσα κατάσταση, έξω από την ουσία του εθνικού μας ζητήματος. Δε φτάνει αυτό, ο κ. Χριστόφιας όπου σταθεί και όπου βρεθεί διατυμπανίζει πως το 1974 στην Κύπρο δεν πραγματοποιήθηκε μία αλλά ΔΥΟ εισβολές (!!) από τις «δύο μητέρες πατρίδες του νησιού»...


Όσο για την αντιπολίτευση;

...ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!!


ΑΘΗΝΑ

apoellas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου