Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η Β. Κορέα προετοιμάζεται για νέα πυρηνική δοκιμή μέχρι το Μάρτιο εκτιμούν δυτικοί αναλυτές

ImageΗ Βόρεια Κορέα ίσως ετοιμάζεται για την τρίτη πυρηνική δοκιμή της ενδεχομένως και πριν τον Μάρτιο όπως αποκάλυψε νοτιοκορεατική εφημερίδα. 
Αμερικανοί και νοτιοκορεάτες παρακολουθούν συνεχώς τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Β. Κορέας για να διαπιστώσουν την οποιαδήποτε κινητικότητα, ενώ διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν πως το καθεστώς της Pyongyang είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη δοκιμή για να «μετρήσει» τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Από δορυφορικές φωτογραφίες τόσο αμερικανοί όσο και νοτιοκορεάτες έχουν παρατηρήσει πως η σήραγγα που κατασκευάζεται κοντά στην πόλη Punggye έχει βάθος τουλάχιστον 500 μέτρων εκτιμώντας πως μέχρι το Μάρτιο ή το Μάιο αυτό θα έχει φτάσει στο 1 χιλιόμετρο βάθος το οποίο θεωρείται επαρκές για την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής.
Παράλληλα η  αμερικανική εφημερίδα New York Times με σημερινό δημοσίευμά της αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη Β. Κορέα χρησιμοποιεί τεχνολογία η οποία είναι κατά πολύ περισσότερο προηγμένη από την αντίστοιχη που χρησιμοποιεί το Ιράν.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πώς η Pyongyang έχει τόση ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου που αρκεί για την κατασκευή τουλάχιστον 12 πυρηνικών όπλων. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο κυβερνήτης της πολιτείας του Νέου Μεξικού Bill Richardson πρόκειται να επισκεφθεί τη Β. Κορέα σε μια προσπάθεια διπλωματικής μεσολάβησης για την εκτόνωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου