Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ποιός ήταν ο Καλλικράτης;

Ολοι μας μιλάμε για τον Καλλικράτη αλλά ποιος πραγματικά ήταν;

Δεν είναι όπως πολλοί νομίζουν ο αρχιτέκτονας που μαζί με τον Ικτίνο έκτισαν την Ακρόπολη, αλλά ο εκ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΑΧΑΙΑΣ Καλλικράτης ο πολιτικός....

Ο Καλλικράτης αυτός έζησε το 2ο αιώνα π.Χ. και έτυχε να κυβερνά το μεγαλύτερο «κοινό» της εποχής του: την Αχαϊκή Συμπολιτεία. Την περίοδο εκείνη πολλές περιοχές είχαν δημιουργήσει τέτοια κοινά όπως η Αιτωλία, η Βοιωτία και η Ήπειρος. Στόχος των συμπολιτειών ήταν να δυναμώσει μέσω της συνεργασίας πολλές μικρές αδύναμες πόλεις. Όπως η τωρινή κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει την αυτοδιοίκηση με την συγχώνευση των δήμων σε μεγαλύτερους και την απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες. Όμως, ο Καλλικράτης δεν δημιούργησε την Αχαϊκή Συμπολιτεία. Ούτε έμεινε γνωστός για κάτι καλό. Για την ακρίβεια μισήθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο άρχοντα της Συμπολιτείας... έμεινε γνωστός για τη ρωμαιοδουλεία του, το ρουφιάνεμα των 1000 σημαντικότερων Αχαιών συμπολιτών του, που εξορίστηκαν και γενικά για πράξεις που οδήγησαν στην αποδυνάμωση της πατρίδας του και την υποδούλωσή της στους Ρωμαίους φίλους του, το 146π.Χ.

Ο περιηγητής Παυσανίας τον χαρακτηρίζει ως τον «κακό δαίμονα όλης της Ελλάδας» και ο Πολύβιος, μορφή φυσικής αποστροφής.

Καθόλου τυχαία λοιπόν η επιλογή του λαμπρού αυτού "Έλληνα" για την
αυτοδιοικητική οργάνωση.
Ρωμαιόδουλος και ρουφιάνος αποδυνάμωσε τον τόπο του και τον παρέδωσε στους
προστάτες του Ρωμαίους!

Σας θυμίζει κάτι; Ή κάποιον;

Πηγή el.wikipedia.org
από το Ασυμπίεστος

ΣΧΟΛΙΟ
Ε...ποιόν θα διάλεγαν οι συνεχιστές του Εφιάλτη......
Ηταν φυσικό...
Ο άλλος Καλλικράτης ο αρχιτέκτονας της Ακρόπολης άφηνε λάθος πατριωτικά υπονοούμενα....... για αναστήλωση της πατρίδας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου