Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΠΓΔΜ vs. Ελλάδας: Πλησιάζει η ακροαματική διαδικασία στη Χάγη…

Quantcast

Στις 21 Μαρτίου η Ελλάδα θα βρεθεί… κατηγορούμενη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, εγκαλούμενη… από την ΠΓΔΜ!

Πρόκειται για προφορική ακροαματική διαδικασία η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, την οποία και προκάλεσε με προσφυγή της η ΠΓΔΜ στις 17 Νοεμβρίου 2008, κατηγορώντας την Ελλάδα για καταπάτηση των δικαιωμάτων της με βάση το Άρθρο 11, λόγω της έγερσης αντιρρήσεων αναφορικά με την αίτηση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.



Οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι η Αθήνα δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» του 1995, η οποία φέρει τις υπογραφές και των δύο πλευρών, και αναφέρει ότι η Αθήνα δεν θα παρεμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους Διεθνείς Οργανισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με την προσωρινή – όχι τη συνταγματική που αποτελεί και το αντικείμενο της διμερούς διαφοράς – ονομασία της χώρας, δηλαδή ΠΓΔΜ.

Η δημοσιοποίηση της κρίσης του Δικαστηρίου αναμένεται μετά από παρέλευση διαστήματος έξι μηνών, δηλαδή περί τα τέλη του έτους.

Από την πλευρά των Σκοπιανών το μέλος της νομικής ομάδας εκπροσώπησης, καθηγητής διεθνούς δικαίου, Τόνι Ντεσκόσκι, δήλωσε στο «μακεδονικό» – όπως το αποκαλούν οι Σκοπιανοί – πρακτορείο ειδήσεων, διευκρίνισε ότι η ακροαματική διαδικασία δεν πρόκειται να θίξει ζητήματα όπως αυτό της διένεξης για την ονομασία της χώρας.

Ωστόσο, ανέφερε, ότι σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ κερδίσει την προσφυγή, αυτό θα αποτελεί σημαντική διπλωματική νίκη, «πολιτικό κεφάλαιο» το ονόμασε χαρακτηριστικά.

 το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου