Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

42 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος σ' έναν χρόνο


Παρά τα σκληρά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις το δημόσιο χρέος διαρκώς διογκώνεται. Μόνο το 2010 αυξήθηκε κατά 42 δισ. ευρώ φτάνοντας συνολικά τα 340,2 δις ευρώ.

Στο ποσό «μαμούθ» σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρέη σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.


Μέσα σε πέντε χρόνια η χώρα μας θα πρέπει να έχει πληρώσει τα μισά δηλαδή 149,4 δισ. ευρώ ένα τεράστιο ποσό το οποίο με την ισχύουσα οικονομική κατάσταση πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης, αύξηση των εγγυήσεων μέσα στο τελευταίο τρίμηνο κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 25,89 δισ. ευρώ, αλλά και νέα χρέη που ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο από ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΕΓΕΠ, αξίας 3,6 δισ. ευρώ.

Από τα 340 δισ. ευρώ του χρέους το 98,2% αφορά δανεισμό σε ευρώ και μόλις το 1,8% σε νομίσματα εκτός της ζώνης του ευρώ.

Από τους τίτλους που έχει εκδώσει το ελληνικό δημόσιο κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010, το 52,5% είναι ομόλογα σταθερού επιτοκίου, το 5,8% ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου και το 41,7% έντοκα γραμμάτια.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου