Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ο Σαρκοζί βιάζεται να βομβαρδίσει, ο Γιώργος πειθαρχεί και ο Νταβούτογλου διαμεσολαβεί...

Image"Οι κυβερνητικοί συνεχίζουν να προελαύνουν προς την Βεγγάζη"  ανέφερε απόψε Αμερικανός αξιωματούχος της NSI. Ο αξιωματούχος αυτός, που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Ρόιτερς, είπε ότι οι κινήσεις των στρατευμάτων γίνονται "σκόπιμα" μολονότι η κυβέρνηση του Καντάφι κήρυξε εκεχειρία. Η εκτίμηση για τις κινήσεις των στρατευμάτων βασίζεται στις επίσημες αναφορές που φτάνουν στις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.

«Η Λιβύη έχει ήδη εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός. Δεν πραγματοποιήσαμε καμία στρατιωτική επιχείρηση σήμερα στη Μιζουράτα ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραχίμ, αξιωματούχος της λιβυκής κυβέρνησης. Ανακοίνωσε δε ότι το καθεστώς Καντάφι θέλει η Τουρκία, η Κίνα και η Μάλτα να «να επιβλέψουν και να βοηθήσουν στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε εν συνεχεία ότι η Αγκυρα εξετάζει την πρόταση της Λιβύης να επιβλέψει την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε νωρίτερα το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV.
Η Λιβύη έχει ζητήσει από την Τουρκία, τη Μάλτα και την Κίνα να στείλουν παρατηρητές που θα αναλάβουν να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός. Λίβυος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε σήμερα ότι οι λιβυκές αρχές είναι σε επαφή με τις τρεις αυτές χώρες από τις οποίες ζήτησαν να στείλουν παρατηρητές.

Ο Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε εκτάκτως για το Σάββατο Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. 

Θα σμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Όλα είναι έτοιμα για στρατιωτική δράση στη Λιβύη και η προβλεπόμενη διάσκεψη κορυφής το Σάββατο στο Παρίσι θα επιτρέψει να αναλυθεί η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Τρίπολη και να εξαχθούν συμπεράσματα», διεμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. «Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Ζιπέ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν στο μέγαρο Ματινιόν. Χρονοδιάγραμμα όμως, δεν έδωσε...



Η Μάλτα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, άρα το ενδεχόμενο να επιχειρούν από την Μάλτα τα μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σβήσει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου