Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ανακαλύφθηκε τάφος νεαρού πολεμιστή!

 Ο τάφος ενός νεαρού πολεμιστή ο οποίος τάφηκε με τα όπλα του, αλλά και τους αγαπημένους του γυάλινους πεσσούς, ήταν το αποτέλεσμα της ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε στον Κούκκο.

 Οι τέσσερις τάφοι της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου -και ένας του δεύτερου μισού του 1ου αιώνα- με τα κτερίσματά τους κατέδειξαν τη συνήθεια της εποχής να κατασκευάζονται τα περικαλλή μνημεία, οι τύμβοι και οι τάφοι, σε κομβικά σημεία δρόμων και οδικών αξόνων.

 Οι αρχαιολόγοι Μάνθος Μπέσιος και Κώστας Νούλας που έκαναν την ανασκαφή βρήκαν στον τάφο του πολεμιστή ένα σιδερένιο ξίφος 70 εκατοστών ανάλογο με αυτά της Βεργίνας (με περίτεχνη διακόσμηση στην κεφαλή της λαβής, με παράσταση γοργονείου σε χρυσό έλασμα), τα υπολλείματα ενός τόξου (από τα πιο σπάνια ευρήματα), λόγχες και ένα ολόκληρο σετ 52 γυάλινων πεσσών σε τέσσερα χρώματα που συνοδευόταν από 5 οστέινα ζάρια, με τα οποία προφανώς έπαιζε με τους φίλους και συμπολεμιστές του. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το σύνολο αυτό «συνιστά επιτραπέζιο παιχνίδι».


 Εντοπίστηκαν, επίσης, θραύσματα από χάλκινο επιχρυσωμένο στεφάνι, ένας ερυθρόμορφος, κωδωνόσχημος κρατήρας με δυσδιάκριτη παράσταση στη μία όψη και το θέμα ιματιοφόρων μορφών στην άλλη, μυροδοχεία, σκυφίδια, οινοχόες και σκεύη συμποσίου, νομίσματα, είδη καλλωπισμού, αλάβαστρα και ένα πινάκιο με εμπορικά χαράγματα στη βάση.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου