Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Δύο κράτη ζητά στη Κύπρο ο Ν.Έρογλου

Με θέσεις που συνιστούν δύο διαφορετικά κράτη με ένα τυπικό άνευ καμιας εκτελεστικής εξουσίας, προεδρικό θεσμό και εκτροχιάζουν ολικά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ο Ντερβίς Έρογλου έδωσε το τελικό κτύπημα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού στη συνάντηση με τον προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια ο Ντερβίς Ερογλου, παρουσία και του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. 

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Mega» του νησιού, ο τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε λιγότερες εξουσίες για την κεντρική κυβέρνηση και ουσιαστικά έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω από τα όσα είχε καταρχήν συμφωνήσει ο προκάτοχός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον κ. Χριστόφια.


Οι προτάσεις του κ. Ερογλου μεταξύ άλλων προβλέπουν :

- Η θητεία του Ελληνοκύπριου προέδρου να είναι τέσσερα χρόνια έναντι ενός του Τουρκοκύπριου.

- Να μην υπάρχει εκτελεστικός πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αλλά η εξουσία να ασκείται από υπουργικό συμβούλιο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά να έχει τέσσερις υπουργούς και οκτώ η ελληνοκυπριακή, ενώ επιθυμεί να διατηρηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) του αντιπροέδρου .

- Στα υπουργεία Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην είναι επικεφαλής άτομα, που προέρχονται από το ίδιο συνιστών κρατίδιο (π.χ μόνο από τους Ελληνοκυπρίους).

- Σε σχέση με την πρόταση του προέδρου Χριστόφια για σταθμισμένη ψήφο, ο κ. Έρογλου προτείνει, εάν ο λαός το επιθυμεί, να ισχύσει από τη δεύτερη πενταετία διακυβέρνησης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου